Telefon +45 77 32 16 60

21. februar 2022

Historien om Bredegade 4

Fra historisk konfektionsforretning til moderne strøghus:

Bygningen beliggende Bredegade 4 i Aalborg udgør en central del af Wagner Ejendommes historie, og i 2021 tog virksomheden hul på en omfattende modernisering af huset i hjertet af Aalborg.

I slutningen af 2021 påbegyndte Wagner Ejendomme en stor renovering af deres bygning på adressen Bredegade 4 i Aalborg, og i december 2022 vil et nyt, smukt hus med forretningslokale og syv moderne lejligheder på ny indtage det centrale Aalborg.

Historien om Bredegade 4 og Familien Wagners tilknytning til bygningen strækker sig dog helt tilbage til 1946, og den skulle senere blive en af grundstenene i etableringen af Wagner Ejendomme.

Det er helt bestemt en særlig bygning i vores historie, og der knytter sig efterhånden mange kapitler til Bredegade 4 – lige fra min far, over min egen familie, til nutidens Wagner Ejendomme, konstaterer Sven Wagner, stifter af Wagner Ejendomme.

Konfektionsforretning i efterkrigstiden

Familien Wagners engagement i Bredegade 4 tog sin begyndelse i 1946 umiddelbart efter 2. verdenskrig, da Richard Wagner, far til Sven Wagner og farfar til Trine Wagner, betalte sin første husleje for et 90 kvadratmeter butikslokale i bygningen og åbnede Bristol Herremagasin.

– Dengang var Bredegade ikke en del af Aalborgs Midtby, og der var heller ingen gågader. Her lejede han et relativt lille lokale med en indrykket facade, som man brugte meget dengang. I bygningen var der i øvrigt både kaffebar, pølsebod, blomsterforretning og fiskeforretning i stueetagen samt frisørsalon og lejligheder på 1. og 2. salen, forklarer Sven Wagner om farens forretning.

Efter fire år som lejer og en efterhånden velkørende herretøjsforretning køber Richard Wagner hele bygningen i 1950 og udvider samtidig Bristol Herremagasin ved at købe de øvrige lejere ud.

Næste generation tager over

Der skal ikke gå længe, inden Richard Wagners søn, Sven Wagner, begynder at nære interesse for tøjbranchen, og i 1956 kommer han med farens hjælp i lære hos velrenommerede Mogens Carstens i Hjørring. Fire år senere er han udlært og i 1965 stifter Sven Wagner forretningen Wagner Herretøj og Drengetøj i Haderslev.

Min far vil dog kort tid efter have mig hjem til Aalborg og drive forretningen i Bredegade 4. Jeg ender derfor med at købe Bristol og ejendommen i 1970, og i 1971 fylder Bristol hele stueetagen, mens jeg og familien selv bor i en af lejlighederne oven på forretningen. Året efter, i 1972, ombygges ejendommen, og Bristol kommer samtidig til at hedde Tøjeksperten Bristol for første gang, forklarer Sven Wagner.

Dermed bliver Bredegade 4 den første ejendom, som Sven Wagner køber, og det er altså dermed den første ejendom i Wagner Ejendommes historie. Her bor Sven Wagner selv i en årrække med sin familie, blandt andet datteren Trine Wagner, der i dag indtager direktørstolen i Wagner Ejendomme.

Fra vandrette til lodrette linjer

Tøjforretningen har fortsat stor succes op gennem 70’erne og 80’erne, og med de mange handlende skal bygningen i 1988 igen gennemgå en modernisering og renovering, og det oprindelige facadeudtryk ændres fra det originale.

Dengang skulle der jo være baldakiner over samtlige forretninger, og det var der også over butikkerne i Bredegade. Derfor ønskede vi at bryde det vandrette udtryk, som baldakinerne skabte, og derfor blev bygningens oprindelige vandrette linjer ændret til de lodrette stolper, som har været kendetegnende for bygningen indtil for ganske nyligt, siger Sven Wagner.

I 1995 udvides bygningen endnu en gang, og kældergulvet bliver sænket med 80 centimeter, så huset nu også kan rumme en stor ung-afdeling i kælderen samt en ny stor trappe op til 1. sals konfektionsafdeling. Året efter, i 1996, kan Bristol fejre 50-års jubilæum, og butikken ændrer navn til Wagner, senere Tøjeksperten Wagner. 

Tilbage til det oprindelige udtryk

I 2021 rundede det oprindelige hus i Bredegade 84 år, og det har fungeret som tøjforretning i de seneste 75 år. Derfor har Wagner Ejendomme nu valgt at foretage en gennemgribende renovering af Bredegade 4. Det indebærer blandt andet, at de eksisterende etagedæk er fjernet, således et mere rent butikslokale i stueetagen kan etableres. Samtidig reetableres husets vandrette linjer i respekt for bygningens originale udtryk fra 40’erne.

Den eksisterende kælder bevares, mens der på 1. og 2. sal etableres syv moderne lejligheder med store altaner, elevator og kvalitetsinventar. Tøjeksperten vil til december 2022 igen indtage stueetagen

– Bredegade 4 har været meget igennem og grunden rummer en lang historie. Samtidig har huset ”bevæget” sig fra at ligge i udkanten af Aalborgs centrum til, at det i dag indtager en af Aalborgs bedste beliggenheder. Tiderne kræver tilpasning, og det gælder også for Bredegade 4, så derfor ser vi frem til at tegne et nyt kapitel i historien om det moderne strøghus, slutter Sven Wagner.